De eerste keer…

f

Veel bezoekers van de GGD website komen hierop, omdat ze bij een zoekmachine  ‘ontmaagden’ hadden ingevuld. Maar dat gebeurt ook bij deze website. Daarom besteden we nu eens aandacht aan dit onderwerp.

Ontmaagden is een begrip uit de seksuele ontwikkeling. Het heeft te maken met de eerste keer seks of eerste seksuele handelingen. Vroeger stond ontmaagden voor de eerste keer dat een vrouw geslachtsgemeenschap had. Nog specifieker: dat de penis van de man voor het eerst in de vagina van de vrouw naar binnen ging. Ontmaagden is in deze tijd een veel breder begrip geworden. Het wordt niet meer alleen voor vrouwen of heteroseks gebruikt, maar voor iedereen die voor het eerst ‘all the way’  gaat.

Pijn bij ontmaagding

Bij de vrouw zou bij de eerste keer seks het maagdenvlies scheuren en zij zou daardoor bloed verliezen. We weten inmiddels door de wetenschap dat maar een klein deel van de vrouwen bloed verliest bij ontmaagding.
Ontmaagden kan gevoelig zijn, voor vrouwen én mannen. Bij mannen kan de eerste keer soms ook pijn doen, doordat de voorhuid over de eikel schuift. Voor allebei geldt dat het helpt als je je op je gemak voelt, er zin in hebt en goed opgewonden bent. Bij vrouwen is de kans dan heel klein dat ze bloed verliezen.

Bijzonder moment

Veel mensen zien de eerste keer als een belangrijk en bijzonder moment. Maar dat wil niet zeggen dat dit in de praktijk zo is. Hoe iemand de eerste keer ervaart heeft te maken met heel veel verschillende factoren. Ken je elkaar goed of niet, hoe spannend vind je het en ken je elkaars wensen en grenzen? Het belangrijkste is dat het vrijwillig gebeurt en dat je het allebei wilt.

Helaas komt het voor dat je niet wilde dat de seksuele handeling had plaatsgevonden. Voel je vooral niet schuldig hierover. Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt en erover praat.

Meer informatie

Er valt natuurlijk nog meer over dit onderwerp te vertellen en misschien heb je nog vragen. Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt. Jongeren kunnen chatten met een jeugdverpleegkundigen van de GGD of anoniem bellen naar de kindertelefoon (tel: 088-0432). Ouders kunnen bij het Opvoedspreekuur terecht.
Daarnaast zijn er ook nog organisaties die zich specifiek met dit onderwerp bezig houden. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van Sense, seksuele opvoeding, Rutgers, Qpido, Zanzu of Seggsy.

Opmerking:
In de tekst hebben wij het over vrouwen en mannen. Wij hebben deze termen als basis gekozen, maar hopen iedereen te bereiken.