Activiteiten Jeugdgezondheidzorg tijdens coronamaatregelen

fam

Wij krijgen telefonisch veel vragen of de afspraken van de Jeugdgezondheidzorg doorgaan nu er maatregelen zijn voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.

Ouder/verzorger mee naar consultatiebureau en inloopspreekuur

In verband met het coronavirus vragen wij je om maar met 1 ouder/verzorger naar het inloopspreekuur en/of consultatiebureau te komen. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik, gehoortest, eerste huisbezoek

De hielprik en het eerste huisbezoek gaan gewoon door. De gehoortest doen we op een later tijdstip.

Vaccinaties en afspraken

De afspraken voor de kinderen t/m 14 maanden en het consult voor kinderen van bijna 4 jaar blijven gewoon doorgaan. De vaccinaties blijven belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo’n vaccinatie is je kind niet extra bevattelijker voor andere infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting vanuit het RVP op tijd te laten gebeuren en GGD Zaanstreek-Waterland doet haar uiterste best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen.

De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook gewoon door.

Wanneer kun je de afspraak beter afzeggen?
Als jij of je kind koorts (hoger dan 38 graden) hebt.

Twijfel je of je de afspraak wilt laten doorgaan? Dan kun je ook met ons bellen om te overleggen:
0299 - 74 80 04 (regio Waterland) of 075 - 651 83 40 (Zaanstreek).

Groepsvaccinatie

RIVM heeft besloten dat de groepsvaccinatie voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV) na de zomervakantie gaat plaatsvinden. En niet in mei zoals bij ons in de planning stond. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten door het RVP niet in gevaar.

De vaccinaties Meningokokken ACWY voor 14-jarigen gaat op een andere manier plaatsvinden vóór 1 juli 2020. De kinderen, die voor deze vaccinatie in aanmerking komen, krijgen bericht van de GGD.

Afspraken die niet doorgaan

Veel van onze medewerkers Jeugdgezondheidzorg hebben nu andere werkzaamheden in het kader van corona. Deze werkzaamheden hebben op dit moment voorrang. Daarom zeggen we veel consultatiebureau telefonisch afspraken af. Dit zijn afspraken voor kinderen van 18 maanden, 2 en 3 jaar, kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Ouders/verzorgers die we telefonisch niet te pakken krijgen, ontvangen een brief hierover. Op dit moment kunnen we nog geen nieuwe afspraken plannen hiervoor. Hier hoef je dus niet over te bellen. Je krijgt van ons een nieuwe afspraak wanneer dat kan. In Mijn Kinddossier kun je nu niet zelf een afspraak maken.
Als het spoed is, kun je wel altijd een afspraak maken.

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur vervalt voorlopig. Je kunt bellen naar 0299 -74 80 04 (regio Waterland) om een afspraak te maken om je kindje te komen wegen.

Opvoedspreekuren

Het opvoedspreekuur gaat door, maar telefonisch. De pedagogisch adviseur belt jou op het afgesproken tijdstip.
We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of het gesprek vervolgen op een ander tijdstip (eventueel ’s avonds) als er kinderen thuis zijn.

Vragen?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rivm.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.