Dag oude school; hallo nieuw begin

7 mrt

Honderden kinderen gaan zich deze maand inschrijven bij de middelbare school van hun keuze. Dit markeert het begin van een nieuwe periode in hun leven. Als ouder zul je merken dat een kind op de middelbare school ook echt heel anders is dan een kind op het basisonderwijs. Ineens maken ze enorme sprongen naar zelfstandigheid en moet jij weer flink oefenen in het loslaten.

Maar nu, de laatste maanden, is het nog even genieten van het oude. Maar wel alles voor het laatst. De laatste schoolfoto, de laatste ouderavond, het laatste seizoen op het vertrouwde speelplein en voor het laatst de bekende gezichten van alle juffen en meesters. Groep 8 is vaak extra leuk vanwege het schoolkamp en de eindmusical. En dan nog een week of twee en is het ineens voorbij. Dan mag het kleine rugtasje voor fruitbakjes en drinkbekers voorgoed de kast in.

Ieder kind gaat anders om met afscheid nemen. De een kan niet wachten, is helemaal klaar met de basisschool en zou het liefst morgen al starten op een willekeurige middelbare school. De ander is zich ontzettend bewust van het feit dat ze over een half jaar deze vertrouwde plek gedag moeten zeggen. Dat ze ineens weer onderaan de ladder komen te staan op een plek die ze nu nog groot en vreemd voorkomt.

Voor zowel een kind als de ouders is het fijn om vast een beetje te weten wat je te wachten staat. Het is helemaal niet gek om eens rond te vragen bij buren of vrienden met oudere kinderen, hoe zij de stap van basis- naar voortgezet onderwijs hebben ervaren. Je zult vaak horen dat de eerste twee weken best even wennen en zoeken waren, maar dat hun kind daarna niks liever meer wilde en snel allerlei nieuwe vrienden maakte. Eigenlijk logisch ook.

Geniet dus die laatste maanden onbezorgd samen met je kind van al die vertrouwde momenten tot en met de laatste schooldag. Boeken bestellen, schriften en geodriehoeken kopen en de route nog één keertje fietsen komt daarna en is stiekem ook wel héél erg leuk.