Week van de opvoeding

Week van de opvoeding

In het kader van de week van de opvoeding en de Kinderboekenweek organiseerde het CJG in samenwerking met de bibliotheek in Middenbeemster de workshop silhouetten maken. Deze workshop vond plaats op woensdagmiddag 3 oktober in de bibliotheek Middenbeemster.

De middag begon met een voorleesmoment. Er werd voorgelezen door Tineke Broos uit het boek Dokter Soto van William Steig. Wat te doen als je zowel muis als tandarts bent en meneer Vos met kiespijn op de stoep staat. Een dilemma passend bij het thema Vriendschap van de Kinderboekenweek.

Aansluitend op het thema van de week van de opvoeding ‘Opvoeden is Samenspel’ werd er een workshop silhouetten aangeboden. De kinderen vormden tijdens de workshop tweetallen met mama en papa en/of met elkaar. De workshop begon met het omtrekken van elkaar op een groot vel behang. Vervolgens konden de kinderen zich helemaal uitleven bij het invullen van elkaars silhouet. De kinderen konden eigenschappen of interesses bij elkaar zoeken en deze vervolgens plakken in de silhouet. Ze gaven de silhouetten op diverse manieren inhoud en maakten gretig gebruik van de stiften, lijm, scharen, stickers en tijdschriften!

Tijdens het silhouetten maken werd de creativiteit van de kinderen duidelijk zichtbaar. Ze dachten enthousiast met elkaar mee en maakten werk van hun zelf bedachte ideeën. Het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar, maar ook zichzelf goed kenden en wisten te omschrijven. Ook ouders werden flink betrokken bij deze klus. Zo hoorde je tijdens het knutselen verschillende kinderen aan mama of papa vragen: ‘Mama, waar ben ik nou echt goed in?’ of ‘Pap, kan jij de voetbalplaatjes voor mij verzamelen?’

                                              
Kinderen ontwikkelen steeds meer een mening over zichzelf als persoon. Over wat zij wel of niet goed kunnen, maar ook waar bijvoorbeeld hun interesses wel of niet liggen. Deze mening over wat zij zelf als persoon waard zijn, wordt het zelfbeeld genoemd. Kinderen met een positief zelfbeeld zitten vaak lekker in hun vel, kunnen goed samenwerken, zijn meestal succesvol op school en maken gemakkelijk vrienden. Meestal kunnen ze ook goed omgaan met stress en tegenslag.

Tijdens de workshop ontstonden ook nieuwe vriendschappen. Dit past volledig bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Vriendschap’. Vriendschap is een heel breed thema, maar wel een thema dat een bijzonder onderwerp aanspreekt. Iedereen is op zoek naar vriendschappen, mensen bij wie je je veilig voelt, kinderen met wie je graag speelt. Het is een persoonlijke band tussen mensen die elkaar vertrouwen.

De workshop Silhouetten maken was zeer zeker geslaagd. De kinderen hebben erg hun best gedaan en dit heeft geleid tot mooie resultaten!  

Sarah Abalhaj